Sant och falskt

Sant eller falskt?
1. För mycket cerat torkar ut läpparna

FALSKT. Det är däremot sant att läpparna inte har några talgkörtlar. Talg är ett ämne som håller huden smidig. Om läpparna torkar måste man alltså tillföra fukt eller fett.
Cerat av typen Lypsyl består av petroleumbaserade paraffiner och lägger sig som en film på läpparna. Det skyddar men vårdar inte. Vill du vårda läpparna kan du köpa cerat med bivax eller sheasmör (titta på innehållsförteckningen). Ett billigt alternativ är att smörja läpparna med oliv- eller rapsolja innan du går och lägger dig.

2. Man måste ha fet kräm i ansiktet

SANT. Man ska ha en kräm med högre halt av fett på vintern. Dels för att det skyddar mot kyla, dels hindrar krämen huden att avge fukt. På vintern behöver huden mycket fukt.

3. Tvätta inte ansiktet med tvål

SANT. Man ska aldrig tvätta med vatten och tvål! Tvål är för uttorkande. Det är ett bra rengöringsmedel, men det rengör aggressivt. En mild fettbaserad rengöringsolja eller rengöringskräm är bra. Fett löser fett och man får bort makeup, smuts och luftföroreningar på ett milt sätt, utan att torka ut och störa hudens eget skydd.

4. Solarium är bra för vinterhud

FALSKT. Solariets UVA-strålar kan ha jättedålig effekt på torr hud. Den blir lätt ännu torrare och åldras fortare. Men det kan ha en positiv effekt för psyket att vistas i ljusa miljöer. Du bör dock inte sola mer än en gång i veckan.

5. Man kan skippa solskyddsfaktorn

FALSKT. Man ska aldrig strunta i solskyddsfaktor! På vintern kan solen vara väldigt stark, och dessutom reflekteras i snön.

6. Fet kräm gör att ditt ansikte förfryser

FALSKT. Den feta krämen måste ha ett extremt högt vatteninnehåll för att huden ska kunna frysa under. Dessutom måste det vara väldigt kallt, under -15°, för att det skulle kunna hända. En bra fet kräm transporterar ut lite fukt.

7. Huden kan ta skada av smink

FALSKT. Smink är aldrig förbjudet, bara man har rengjort väl och lagt en bra hudvård under makeupen.

8. Huden blir fnasig av kylan

SANT. Kylan kan göra huden fnasig om man inte skyddar den med en bra kräm med en hög mängd vårdande ämnen. Gärna en lite fetare kräm med solskyddsfaktor.

9. Använd inte foundation

FALSKT. Man kan ha foundation, på väl rengjord hud och med en rik närande kräm som underlag.

10. Zinkpasta skyddar bra

SANT. Zinkpasta är en suverän totalblockerare mot sol och kyla. Den är särskilt bra att smörja på barnens kinder och näsa när man åker skidor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback